الگوی مصرف ظروف پلاستیکی یک‌بار مصرف؛ نمونه‌ی موردی شهر تهران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار گروه انسان شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران

چکیده

طبق تحقیقات انجام شده پیشین، غذا خوردن و نوشیدن در ظروف یک‌بار مصرف پلاستیکی می‌تواند خطرات و ضایعاتی برای بدن انسان ایجاد کند. همچنین رها کردن این ظروف در طبیعت به دلیل طولانی بودن دوره بازگشت آن به چرخه طبیعت مشکلات زیست محیطی ایجاد خواهد کرد. در این تحقیق برآنیم که با بررسی نگرش مردم نسبت به مصرف این ظروف به این موضوع بپردازیم که طی چه فرایندی فرهنگ نحوه غذا خوردن و آشامیدن تغییر کرده است؟ از این‌رو با صد نفر از شهروندان تهرانی طبقه متوسط اقتصادی، مصاحبه عمیق انجام دادیم. یافته‌های این تحقیق نشان داد علیرغم آگاهی این شهروندان از این مسائل باز این ظروف به دلیل راحتی در مصرف و حمل، ارزان بودن، دسترسی آسان، تغییر سبک زندگی، مصرف‌گرایی و تنوع در رنگ و شکل این ظروف برای استفاده در مهمانی‌ها و همچنین تصور بهداشتی‌تر بودن آن نسبت به سایر ظروف نزد مردم مورد استفاده فراوان قرار می‌گیرد و به نوعی سبک غذاخوردن آنان را تحت شعاع خود قرار داده است. از منظری گیدنزی می‌توان کل پدیده یک بار مصرف را نظامی انتزاعی دانست که به از جاکندگی کنش (از جمله کنش‌های مرتبط با خوردن و آشامیدن) از زمان- مکان محلی و بازاستقرار آن در سطحی دیگر می‌شود. اعتماد به این نظام انتزاعی ایجاد شده در حدی است که مضرات مصرف این ظروف و آسیبی که به بدن و طبیعت وارد می‌کنند مد نظر قرار گرفته نمی‌شوند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Consumption Pattern of Disposable Food Containers

نویسنده [English]

  • Zohreh Anvari
Assistant Professor, Department of Anthropology, Faculty of Social Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]

According to previous researches eating in disposable plastic containers can create risks and wastes for the human body. Leaving these containers in nature will cause environmental problems due to the long period of its return to nature's cycle. In this research, we intend to find people's attitude towards consuming such dishes and adress the question that through which processes has the norms of eating and drinking changed? We conducted an in-depth interview with a hundred middle-class of citizens of Tehran. The findings showed that despite the awareness of citizens about these issues, these containers are used in parties due to ease of consuming and carrying, cheapness, easy access, diversity in shape and color, the perception that they are more hygienic than other containers. The prevalence of these dishes has influenced the style of eating. From a Giddensian approach the whole phenomena of "disposability" can be considered as an abstract system by which behaviours relating to eating will be disembedded from its local space-time and will be re-embedded in another level. Trust in this abstract system is to the extent that the harms of consuming the disposals and the damage they cause to the body and nature are not considered.

کلیدواژه‌ها [English]

  • abstract system
  • disembedded
  • disposable plastic containers
  • environmental damage
  • health
Liu, L. (2006). Bioplastics in food packaging: Innovative technologies for biodegradable packaging. San Jose State University Packaging Engineering, 13, 1348-1368.
Keresztes, S., Tatár, E., Mihucz, V. G., Virág, I., Majdik, C., & Záray, G. (2009). Leaching of antimony from polyethylene terephthalate (PET) bottles into mineral water. Science of the Total Environment, 407(16), 4731-4735.
Tristan, E. R. (2005). Food packaging study a report on enviromental impact, AFC, Inc
Welle, F. (2011). Twenty years of PET bottle to bottle recycling—An overview. Resources, Conservation and Recycling, 55(11), 865-875.